Mesni polpeti

Moja stara mama je dajala v polpete kruh, ki ga je pred tem namočila v vroče mleko. Seveda so ti polpeti nekaj najboljšega, a če se odločiš za način življenja, v katerem zmanjšaš vnos ogljikovih hidratov, potem kruh odpade.

Namesto drobtin in kruha sama zato uporabljam razmaščeno sezamovo moko. Mesna masa se lepo oblikuje in ostane kompaktna tudi po toplotni obdelavi. Lahko jo uporabimo za polnjene paprike, sarme, čufte ali polpete.

Mesni polpeti

Osnovna mesna masa:

Čebulo narežemo in na zmernem ognju počasi posteklenimo, ko začne dobivat barvo, dodamo naribane in odcejene bučke ter pokrito nekaj časa dušimo. Ko se bučke in čebula razpustijo, odkrijemo in pustimo, da izhlapi tekočina, nato dodamo česen in ugasnemo ogenj ter ohladimo.

V ohlajeno čebulo in bučke damo mleto mešano meso, jajca, razmaščeno sezamovo moko, domačo sušeno zelenjavo, sol, peteršilj. Vse dobro premešamo in oblikujemo polpete. Spečemo jih lahko v pečici ali na ponvi.

Pečene polnjene paprike

Količina za osnovno mesno maso ustreza za nekje 12 manjših paprik.

Potrebujemo:

Paprikam odstranimo ‘pokrovčke’ in jih shranimo, če so lepi. Paprike napolnimo z maso in jih zapremo s pokrovčkom ali pa s slanino. Polnjene paprike nalagamo v visok pekač, ki smo ga obložili z rezinami slanine in damo pečit v pečico. Pečemo 30 do 45 minut na 175°C.

Medtem ko se peče, pripravimo paradižnikovo omako z bučko. Vrelo omako počasi prelijemo po paprikah in postrežemo.

Sarme iz pečice

Količina za osnovno mesno maso ustreza za manjšo kislo zeljno glavo.

Potrebujemo:

Kisli zeljni glavi previdno odstranimo zeljne liste. V vsak list damo za žlico velik kupček mesne mase in zvijemo.  Sarme nalagamo v pekač, ki smo ga obložili z rezinami slanine.

Ostanke zeljne glave razrežemo in dodamo v pekač. Zalijemo z juho. Pečemo v ogreti pečici 30 do 45 minut na 175°C. Dodamo vrelo paradiznikovo omako in se malo pokuhamo v pečici.

Pečene sarme z zmečkanim krompirjem.

Sestavine lahko naročite na Pajs brez obresti (tukaj).

Čufti v paradižnikovi omaki

Naredimo enako osnovno maso in oblikujemo mesne kroglice. Na vročem olju jih na ponvici popečemo iz vseh strani in zalijemo s paradižnikovo omako z bučko.

Mesne kroglice v smetanovi omaki

Pripravimo osnovno maso iz mletega mesa. Z rokami oblikujemo čim manjše kroglice, ki jih z vseh strani popečemo na maščobi. Popečene preložimo na krožnik in v isti posodi naredimo omako. Damo 2 dl smetane, muškatni orešček, poper, česen v prahu in rahlo solimo. Omako na zmernem ognju pokuhamo, dodamo kroglice in postrežemo.

Štefani pečenka

Pripravimo osnovno maso za polpete. Ter skuhamo in olupimo 5 jajc.

Dve tretjine mase razporedimo na papir za peko v kvadrat. Po sredini damo olupljen jajca in vse skupaj prestavimo v pekač za kruh. Jajca prekrijemo s preostankom mase in damo pečit v ogreto pečico (175°C za 40 minut.

Polnjene bučke

Manjše bučke vzdolž prepolovimo in z žličko izdolbemo bučkino sredico, lahko jo porabimo v osnovni masi. Rahlo nasolimo in pustimo obrnjene navzdol, da izteče odvečna tekočina.

Pripravimo osnovno maso in z njo napolnimo izdolbene bučke. Postavimo v vročo pečico (180°C) in pečemo 30 minut. Bučke vzamemo iz pečica in obložimo z rezinami sira ter vrnemo v pečico za 5-10 minut, tako da se sir stopi in zapeče.

Polnjene bučke.

Želim vam obilo užitkov ob ustvarjanju po mojih receptih.

Emanuela

Za več idej me spremljaj na instagramu: SM’Emanuela ali na facebooku: SamoMama Emanuela.

19 razmišljanj o “Mesni polpeti

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s