Uvajanje goste hrane: tretjič?!

Večina misli, da pri tretjem otroku pa res že vse veš. Aja?! Mislim, da ne. Verjetno sem vse vedela pri prvi hčeri, ker sem si vse prebrala in pojedla vso pamet sveta. To pamet sveta je pri vsakem naslednjem otroku zasenčila zdrava kmečka pamet.

Dojenje ali flaška

Seveda se vse začne na začetku. Dojeni otroci baje ne potrebujejo ničesar do šestega meseca (zapis o dojenju lahko prebereš tukaj). Otroci na flaški pa potrebujejo vedno večje količine adaptiranega mleka in zgoščevanje z riževimi kosmiči in kar kmalu po petem mesecu jim lahko začnemo dodajat gosto hrano (v nadaljevanju GH).

Aha. Seveda so ti napotki odvisno od leta, v katerem je otrok rojen in seveda od dognanj pediatrov glede normativov v tistem trenutku.

Kdaj začeti z gosto hrano?!

In tako učena, ubogljiva in poslušna sem čakala, da je moji prvi deklici zacingljalo šest mesecev in sva začeli. O ja! Seveda. Vsaka žlička nova vojna! Vse, kar sva pogojno spravila v njena usta, so bile kupljene sadne kašice, sadni jogurti in instant mlečne kašice. Do vstopa v vrtec ni zaužila praktično nič drugega. No, zaužila že. A po piščančjem mesu (če smo ga spravili do želodčka) je bruhala, ostalo pa je bila limita postavljena na eno žličko. Z dobrimi enajstimi meseci je šla v vrtec in začela jesti VSE! Danes, pri njenih šestih letih, so njena najljubša hrana zelje in pečenice, repa velikanka in fižolova juha (seveda s palačinkami). Jogurte je samo navadne in kosmiči v mleku so najboljši koruzni.

Pri drugem otroku sem rekla, da ne bom naredila iste napake ter čakala pol leta, in čeprav je bil dojen, sva začela z GH kmalu po četrtem mesecu starosti. Razlog?! Fant je pokazal, da bi on tudi. Tiste pol leta smo imeli dnevno na jedilniku kremne juhe iz vse vrste zelenjave, pojedel je ogromne količine doma narejenih sadnih kašič in navadnega jogurta. Pri enajstih mesecih je šel v vrtec in nehal jest. Prosim?! Ja. Moj malček mora imeti res dober dan, da poje normalno porcijo. Pri dveh letih in pol poje manj kot njegova eno letna sestrica.

Pri najmlajši sem z uvajanjem GH začela enako. Malo po četrtem mesecu je prvič poskusila gosto hrano. Razlog?! Zaradi zaostanka v rasti in alergije na kravje mleko sva začeli s fino zabeljenimi zelenjavnimi kašicami. Začetek je bil čudovit. Jedla kot velika, a naenkrat se je vse zaustavilo. Teža je spet obstala. Jesen, prehladi in zobki. In potem je bila stara 11. mesecev. V vrtec še ne gre, ker so mi podaljšali porodniško (tukaj), a je začela jest. Kar naenkrat kot bi odrezal spet je! Poje res veliko, kar sva prej v enem dnevu, sedaj poje v enem obroku. Punca se je končno začela rediti.

Najboljši nasveti za uvajanje GH

Pri treh otrocih bi seveda že lahko bila strokovnjakinja za uvajanje GH, a sem daleč od tega. Po mojem mnenju je za uvajanje najbolj pomembno, da:

  • opazuješ otroka

Otrok bo tisti, ki bo odpiral in zapiral usta.

  • ne siliš

Otrok bo sam pokazal, ko bo lačen.

  • ne kompliciraš

Otrok ne potrebuje menija s petimi zvezdicami, potrebuje enakovreden zdrav in okusen obrok ter spočito mami, ki ne bo celo noč razmišljala, katero super živilo bo najbolj super za njenega super otroka.

  • postopno uvajaš živila

Nekatera živila lahko povzročijo reakcijo, zato nisem uvajala nikoli več živil hkrati. Pri nas sta se pojavili reakciji na piščančje meso, ki je izzvenelo kmalu po prvem letu starosti in alergija na kravje mleko, ki upam, da bo tudi kmalu izzvenela.

  • in da oba uživata v hranjenju.

Ni pomemben način s katerim boš začela z uvajanjem. Vseeno je ali boš hranila s plastično ali kovinsko žičko, ali s pasirano ali pretlačeno hrano, ali pa boš hranila na otrokovo pobudo (BLW) ali po stari klasični metodi. Pomembno je, da je hranjenje užitek za oba!

 

Prijetno uvajanje hrane, Emanuela.

Sledi mi tukaj.

 

2 razmišljanji o “Uvajanje goste hrane: tretjič?!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s