Mlečni močnik

Roko na srce, velikokrat res ne vemo, kaj dati otrokom za zajtrk ali večerjo. Otroci, vsaj moji, radi pojedo kdaj kaj na žlico. Včasih jim skuham mlečni gris, mlečno polento, ovsene kosmiče na mleku, bolj poredko tudi mlečni riž.

Že večkrat sem zasledila govora o močniku. Pri nas doma ga nismo kuhali, zato ga nisem poznala. Pri prebiranju receptov pa sem ugotovila, da je moja stara mama velikokrat delala močnik, osmukanc ali po njeno ‘obršej’, vendar ne na mleku.

Stara mama ga je pripravljala na dva načina. Močnik je zakuhala v suho ali v kislo juho. Za večerjo pa je pogosto močnik prepražila skupaj z ocvirki in ga skuhala skupaj s krompirjem. To slednje sem naravnost oboževala.

Sama pa sem se odločila, da mojim škratom za zajtrk pripravim mlečni močnik.

Mlečni močnik

Sestavine:

  • 1 jajce
  • 100 – 150 g moke
  • Sol
  • Žlica masla
  • 1 l mleko

Priprava:

V posodo za mešanje damo moko in v sredimo naredilo luknjo in vanjo ubijemo jajce in rahlo posolimo. Z vilico nežno mešamo in pazimo, da se iz jajca in moke ne naredi kepa, da nastanejo majhni koščki.

V večji kozici razpustimo maslo in na njega vsujemo osmukanc ter ga prepražimo, da se koščki nežno obarvajo, nato prelijemo s polovico mleka in počakamo, da zavre in na zmernem ognju kuhamo. Po okusu solimo, sladkamo in dolivamo mleko do željene gostote.

💣 Mlečni močnik lahko obogatimo z naribano čokolado, kakavom ali pa s cimetom.

Moji otroci so, kot vedno, ko vidijo na mizi nekaj novega, zavili z očmi, a na koncu so bile skodelice bolj ali majn prazne.

Slasten pozdrav,

Emanuela.

Za še več dobrot pa mi sledite tukaj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s