Kako je lahko ščetkanje zob otrok prijetno?

Moj prvi spomin o pravilnem umivanju zob sega v prvi razred, kjer nam je gospa iz zdravstvenega doma pokazala, kako se pravilno ščetka.

Ščetine zobne ščetke morajo drseti v smeri rasti, torej od dlesni proti zobni kroni. Pri tem vsak gib na vsakem zobu ponovimo desetkrat.

Ampak ali veste, da ima vsak zob pet ploskev?! Sama si večinoma ščetkam pravilno in začnem levo zgoraj na zunanji strani, potegnem desetkrat ter se počasi pomikam proti desnemu kotu in potem še iz notranje strani. Nadaljujem enako spodaj. Za konec poščetkam še zobne krone po principu žiga žaga. Včasih vzamem tudi zobno nitko in očistim medzobne prostore in s tem umijem še zadnji dve ploskvi mojih zobov.

Pomislimo, kolikokrat moram prešteti do deset pri mojih enaintridesetih zobeh (en modrostni zob je obupal nad mano). Ogromnokrat. Ampak sem se navadila in imam v rutini.

Umivanje zob ali nočna mora

S Hano in njenim prvim zobkom sva z Matejem dobila vsakodnevno vojno stanje. Tuljenje, upiranje in vse možne scene so bile pri nas vsak dan. Na srečo je bil pri Juriju in Piki svet precej lepši, saj si rada delata penice in imamo sedaj že tekmovanje, kdo naredi več penice z zobno pasto in ščetko.

Verjeli ali ne pa je pri treh težko slediti kdo in kako si je poščetkal zobe. Ponavadi to tako na hitro naredijo, da resnično dvomim, da so si dejansko sploh umili, spet drugič pa je pene za izvoz.

Ampak mami je našla rešitev!

Vitta smile nastavki za na ščetko, spremljajo ščetkanje zob, merijo in beležijo. To pomeni, da zaznavajo ali si otrok (ali oči) aktivno ščetka zobe.

Nastavki Vitta smile so v štirih barvah

Moje življenje se je z Vitta smile nastavki precej olajšalo, kajti sedaj tekmujejo, komu bo najprej zasvetila zelena lučka in s tem pokazala, da je bilo ščetkanje dovolj dolgo. Sama pa tudi lahko še eno uro po ščetkanju preverim ‘umivanje’.

Vitta smile nastavke preprosto ‘nataknemo’ na ščetko

Zdravi zobje so osnova za zdrav nasmeh in tudi obiski pri zobozdravniku so z zdravimi zobki resnično prijetno opravilo. Predvsem pa bo vesela zobna vila, ko bo prišla po zdrav zobek.

Zobna vila, Moj svet

Prijeten nasmeh in obilo veselja pri ščetkanju,

Emanuela.

One thought on “Kako je lahko ščetkanje zob otrok prijetno?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s